Kummel
Kummel (Karwij) is een inheemse plant die je in Europa ook in het wild kunt vinden.
Verschil met komijn
Dit in tegenstelling tot komijn dat er uiterlijk op lijkt, maar uit een veel warmer klimaat komt. De smaak heeft overeenkomsten, het uiterlijk verschilt iets: komijnzaad is recht en kummel of karwij is krom.
Plant
De plant heeft gevederd blad, holle stengels en draagt in het 2e jaar schermbloemen en later zaden. De zaden worden geoogst als keukenkruid. Het jonge blad en de wortel kunnen ook gebruikt worden, deze zijn rijk aan vitamine C.
Spijsvertering
Kummel heeft een ondersteunende werking bij het verteren van koolhydraten, vooral in Duitsland zie je deze zaden dan ook vaak verwerkt in brood en in aardappelgerechten.
Kummel heeft een verlichtend effect bij een opgeblazen gevoel en ondersteunt de spijsvertering krachtiger dan venkel- of anijszaad. Bovendien ondersteunt het de warmtehuishouding.
Kummelthee
Bij spijsverteringsproblemen:
- 1 theelepel kummel op
- 1 kopje water
- 20 minuten zachtjes koken
- Zeven en warm opdrinken.
Recepten:
- Russische soep
- Groene bonen
- Zuurkoolsoep
- Kuidentaart
- Vlakbrood
- Glutenvrij vlakbrood
- Linzensoep
- Wortel-appel-beleg
- Lasagne van rode kool
- Koolraaprol
- Haver-zuurkool salade
- Freekehsalade
- Linzenstoofschotel
- Linzen met Freekeh
- Meiraap met wortel uit de oven
- Bietenburger

Ineke Fienieg
Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.
Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.