Kummel

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, kummelKummel (Karwij) is een inheemse plant die je in Europa ook in het wild kunt vinden.

Verschil met komijn

Dit in tegenstelling tot komijn dat er uiterlijk op lijkt, maar uit een veel warmer klimaat komt. De smaak heeft overeenkomsten, het uiterlijk verschilt iets: komijnzaad is recht en kummel of karwij is krom.

Plant

De plant heeft  gevederd blad, holle stengels en draagt in het 2e jaar schermbloemen en later zaden. De zaden worden geoogst als keukenkruid. Het jonge blad en de wortel kunnen ook gebruikt worden, deze zijn rijk aan vitamine C.

Spijsvertering

Kummel heeft een ondersteunende werking bij het verteren van koolhydraten, vooral in Duitsland zie je deze zaden dan ook vaak verwerkt in brood en in aardappelgerechten.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, lasagne

Kummel heeft een verlichtend effect bij een opgeblazen gevoel en ondersteunt de spijsvertering krachtiger dan venkel- of anijszaad. Bovendien ondersteunt het de warmtehuishouding.

Kummelthee

Bij spijsverteringsproblemen:

  • 1 theelepel kummel op
  • 1 kopje water
  • 20 minuten zachtjes koken
  • Zeven en warm opdrinken.

Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is meer dan brandstof, of een optelsom van voedingsstoffen. Als natuurvoedingskundige vertel ik daar graag over in een workshop

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl