Lijnzaad

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, lijnzaadLijnzaad is het zaad van de vlasplant.

Linnen

Vlas is de grondstof voor linnen en bloeit vroeg in de zomer met prachtige blauwe bloemetjes, later in de zomer wordt het zaad gevormd. Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, lijnzaad

Zaad

Lijnzaad heeft een mild nootachtige smaak en kan in de darmen een grote hoeveelheid water opnemen waardoor de darmfunctie gestimuleerd wordt. Neem voor dit doel het hele zaad. Het gebroken lijnzaad wordt meestal ingezet voor de voedingsvezels. Het is dus belangrijk voldoende (water) te drinken wanneer je lijnzaad eet voor een betere darmwerking.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, vlasbloem

Olie

Gaat het je om de inhoud van het lijnzaad, neem dan lijnzaadolie. Uit het hele lijnzaad wordt olie geperst met een milde smaak. Lijnzaadolie is in verhouding de grootste leverancier van plantaardige omega-3 vetzuren en daarmee belangrijk voor mensen die nooit vis eten.

Lijnzaadolie is erg gevoelig voor oxidatie. Een geopende fles bewaar je daarom goed afgesloten maximaal 3 weken in de koelkast.

Zeep & verf

Lijnzaadolie wordt ook gebruikt voor de productie van milieurvriendelijke verf, zeep en schoonmaakmiddelen.

Een zeer veelzijdig zaadje!


Recept lijnzaad slijmdrank

Een snelle slijmdrank bij verkoudheid of een loopneus. (Zie ook Kuzudrank en Barleywater).

Wanneer je lijnzaad zo’n 10 minuten in ruim water kookt ontstaat er een soort slijm, dit slijm smaakt licht zoet. Je kunt ook een stukje gember met het water meekoken voor meer warmte en smaak.

Lijnzaadslijmdrank

  • 0,5 liter water
  • 1 eetlepel lijnzaad (heel)
  • Stukje gember
  1. Breng het water met de gember en het lijnzaad aan de kook en laat dit op een laag vuur met het deksel op de pan zachtjes 10 minuten koken.
  2. Zeven en warm opdrinken.

Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl