Nootmuskaat

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, nootmuskaatDe nootmuskaatboom heeft groenblijvende bladeren en kan tot 20 meter hoog worden. Voor de teelt van nootmuskaat wordt deze plant echter laag gesnoeid.

Oorspronkelijk komt deze boom uit de Molukken, maar tegenwoordig komt de nootmuskaat ook uit de gebieden rond India, Sri Lanka of Braziliƫ. De vruchten lijken op perziken, het vruchtvlees is niet smakelijk, maar het zaad van deze vruchten bevat de nootmuskaatnoot. De noot is omgeven door een oranjerode zaadhuid, dit is foelie. Na het drogen wordt de foelie apart verwerkt en de noot gedopt. In de noot bevindt zich de nootmuskaat.

Vaak worden nootmuskaatnoten in een kalkoplossing gedoopt, waardoor ze een witachtig uiterlijk krijgen. Dit is ter bescherming tegen insecten en om te voorkomen dat de zaden kunnen kiemen, om zodoende de handel te beschermen. Overigens zie ik bij biologische nootmuskaat nooit een kalklaagje.

Gebruik nootmuskaat

Nootmuskaat wordt in Nederland traditioneel vaak gebruikt in gerechten met bloemkool, spruitjes, sperziebonen, spinazie of in witte saus. Vaak maakt het onderdeel uit van specerijenmengsels zoals speculaaskruiden.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, Lebkuchen

Smaak nootmuskaat

Nootmuskaat heeft een typisch eigen smaak en aroma, een beetje zoet en scherp, maar ook warm kruidig. De smaak van foelie lijkt hier veel op, maar is wat zachter van smaak. Foelie is daarom eerder geschikt om in zoete gerechten te verwerken.

De smaak van nootmuskaat komt het best tot zijn recht wanneer het vers gemalen of geraspt wordt. Een kleine hoeveelheid nootmuskaat is vaak voldoende om een gerecht te kruiden.

Effect nootmuskaat

Nootmuskaat ondersteunt de spijsvertering. Van nootmuskaat is echter ook bekend dat het bij groot gebruik een roes kan veroorzaken, maar dan heb je wel minimaal 5 gram nodig, aangezien deze hoeveelheid onsmakelijk is, zal dit niet per ongeluk gebeuren. Overigens kan de consumptie van 5 nootmuskaatnoten tegelijk al dodelijk zijn, maar dat is een kilo zout ook. 

Volgens Hildegard von Bingen kan nootmuskaat de bitterheid van het hart doen verdampen en het doorzettingsvermogen ondersteunen.


Recepten met nootmuskaat:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl