Voedingsstoffen of proces?

Voedwel, evenwichtige maaltijdGezonde voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen.

Uiteraard zijn voldoende voedingsstoffen belangrijk: koolhydraten, eiwitten en vetten, vitamines en mineralen. Maar daarmee is het verhaal nog niet klaar, anders zouden we ook kunnen leven van maaltijdshakes en supplementen.

We hebben meer nodig om gezonde voeding voor ons goed verteerbaar te maken. Denk aan smaken, kleuren, geuren, structuren. In feite voeden we ons met al onze zintuigen.

Het is belangrijk waar deze voedingstoffen vandaan komen, bij voorkeur van vitale, verse voeding, voornamelijk van plantaardige oorsprong.

Dit kun je gemakkelijk bereiken door:

  • zelf te koken
  • met verse, onbewerkte producten
  • bij voorkeur van biologische of biodynamische kwaliteit
  • je veel variatie in je maaltijden aanbrengt.

De afgelopen maanden heb ik workshops gegeven over het belang van variatie: Groenten anders bekeken & Evenwicht in de vegetarische maaltijd. Deze workshops worden in de loop van het jaar herhaald.

Kijk eens in het Receptenarchief voor dit seizoen voor wat inspiratie, en neem vooral de serveersuggesties daarbij ter harte.

Een handige tool om te checken of jouw vegetarische maaltijd in evenwicht is: de Vegachecklist.

Brandstof

Voeding is meer dan alleen brandstof voor ons lichaam, het heeft een uitwerking op ons hele wezen. Voeding is per definitie een vreemde substantie voor ons lichaam, onze spijsvertering gaat er mee aan de slag om het te verteren tot een substantie waarmee ons lichaam energie krijgt en zich kan opbouwen. We moeten er dus zelf iets mee DOEN. Dit doen, deze actie die van ons verlangd wordt maakt ons sterk en flexibel, lichamelijk maar ook geestelijk.

Soms lukt het verteren niet zo goed meer en wordt de oorzaak hiervan gezocht bij de voedingsstoffen. Als natuurvoedingskundige heb ik geleerd om ook te kijken naar het proces.

Er is een groot verschil tussen een magnetronmaaltijd die voor de tv wordt gegeten en een eenvoudige, maar gezellige maaltijd die aan tafel wordt gegeten. Dat verschil uit zich niet alleen in voedingsstoffen.

Proces

Veel mensen vinden het heerlijk om te koken en lekker te eten, maar ik hoor ook wel eens dat het bereiden van een maaltijd steeds vaker als een hinderlijke onderbreking van het werk of sociale activiteiten wordt gezien.

Soms is er gewoon niet voldoende tijd om te koken omdat er tot laat gewerkt moet worden.

We eten ook niet meer altijd aan tafel met aandacht voor de maaltijd, maar steeds vaker achter de tv of computer.

Wat is het heerlijk wanneer je uit je werk komt en er staat iemand voor je te koken, het ruikt heerlijk in de keuken, het water loopt je in de mond en je maag begint te knorren. Mmmm, wat eten we vanavond? Het ruikt lekker, de maaltijd ziet er goed uit, de tafel is gedekt.

Dat is een signaal aan de spijsvertering, die zich door middel van deze zintuiglijke waarnemingen kan gaan voorbereiden op de maaltijd. Het water in je mond is speeksel, dit bevat enzymen die het voedsel helpen te verteren. De overige organen worden ook in staat van ontvangen gebracht. Optimale omstandigheden voor een goede spijsvertering!

Wil je lekker eten en zoveel mogelijk uit de maaltijd halen wat er in zit?Voedwel, aan tafel

  • kook met aandacht en respect voor de producten
  • kook met kennis van zaken
  • neem hiervoor voldoende tijd
  • kook met liefde!

 

 

 

 

 

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl