Haver

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, haver

Haver wordt verbouwd in de meer noordelijke streken van Europa en rijpt in de warmste dagen van het jaar.

Haver heeft tot in het laatste groeistadium een zeer los vruchtgedeelte, haver vormt geen aar maar en pluim die met het minste windje meebeweegt. 

Haverkorrels zijn vergroeid met het kaf en moeten dus eerst gepeld worden voor verdere verwerking. Dit maakt het graan wat stoffig, daarom is het voor een smakelijk ogend resultaat verstandig om haver eerst in een zeef af te spoelen met koud water. Doe je dit niet dan vormt zich bij het koken een troebel laagje in de pan.

De kiem van de haver bevat meer vet dan andere graansoorten, dat maakt hem wat lastig om te malen, bovendien wordt het meel door het hoge vetgehalte eerder ranzig.

In de graanpletterij wordt haver verwerkt tot havermout of havergrutten.

Haver is glutenvrij maar...

Van nature is haver een glutenvrij graan, maar raakt in de keten vaak besmet met gluten. Gelukkig wordt tegenwoordig ook haver geteeld die gegarandeerd glutenvrij is.

Warmte & kracht

Voedwel, haverHaver geeft warmte, kracht en uithoudingsvermogen, ook mentaal, daarom heeft het de voorkeur als sportvoeding.

Haver heeft een gunstig effect op de lever en werkt licht laxerend, vochtafdrijvend en heeft een heilzame werking op de cholesterolhuishouding.

Haver is echter ook zuurvormend en daarom onder andere niet geschikt voor mensen met maagklachten.


Recepten

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is meer dan brandstof, of een optelsom van voedingsstoffen. Als natuurvoedingskundige vertel ik daar graag over in een workshop

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl