Verse groentebouillon

In mijn recepten kom je het ingrediĆ«nt verse groentebouillon vaak tegen. En dan bedoel ik niet water met een bouilonblokje, maar een gezeefd aftreksel van kruiden en groenten-'afval'.

Dat kost je bijna niets en smaakt iedere dag weer anders. In schillen, pitten, takjes, wortels en stengels zit verrassend veel smaak en bovendien, in verhouding, veel mineralen. Die gooi je anders weg. Verse groentebouillon is bovendien in 15 minuten klaar voor gebruik.

Wat zit er in een bouillonblokje

Overigens: in een bouillonblokje of bouillonpoeder zit geen gedroogde bouillon. Maar, ik citeer

Een bouillonblokje is een gedroogd en in een balkvorm geperst mengsel van zout, gedroogde kruiden, smaakversterkers of gist en suikers, dat met vet wordt gebonden. Afhankelijk van het soort en merk kunnen ook andere grondstoffen worden gebruikt zoals karamel, selderijextract, specerijen, vleesextract en groenten.

Kruiden

De basiskruiden voor groentebouillon zijn tijm (takje), laurierblaadje, gedroogd cayennepepertje of wat peperkorrels, een kruidnagel en een mespuntje lavaswortel.

Welke groenten niet?

Gebruik geen groene gedeeltes van groenten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaat, paprika, aubergine en aardappel. De groene gedeeltes van planten uit de nachtschadefamilie zijn licht giftig, deze plekken moeten daarom royaal worden weggesneden. Sowieso zijn aardappelschillen niet geschikt voor het maken van groentebouillon.

Filmpje

In het filmpje hieronder laat ik je zien hoe eenvoudig het is om zelf verse groentebouillon te maken.

 

 

 

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl