Rijst

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, rijstRijst is het hoofdvoedsel voor de halve wereldbevolking. Het merendeel van de productie vindt in het verre oosten plaats. 

Rijst wordt ook verbouwd in Spanje en ItaliĆ«. Er bestaan talrijke soorten rijst, dit recept gaat over hele, niet voorgekookte, zilvervliesrijst of bruine rijst zoals het in de natuurvoedingswinkel te koop is. 

De kooktijd van zilvervliesrijst is 30-45 minuten. Rijst die sneller gaar is, is altijd voorgekookt of te ver geslepen, waardoor er verlies van voedingswaarde plaatsvindt. 

Rijst moet na de oogst worden gepeld, het kaf is vergroeid met de korrel. Met het pellen wordt nogal eens doorgeschoten, zozeer dat men in de gangbare voeding de rijst alleen nog maar kent als een witte korrel. 

Rijst bevat geen gluten, alleen een licht verteerbaar eiwit dat weinig aanleiding geeft tot allergieĆ«n. 

Rijst staat meestal met zijn wortels in het water, het bezit geen krachtig wortelgestel zoals de andere granen. Rijst stimuleert de vloeistofhuishouding in het lichaam en kan worden gebruikt voor vochtafdrijving in een dieet. Naast vocht afdrijvende heeft rijst ook een harmoniserende invloed op de bloeddruk. Rijst laat zich goed verwerken in zoete en hartige gerechten.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, citroenrijst

Het kan krachtig worden gekruid met bijvoorbeeld gember, kaneelvanille of kerrie, kurkuma, tijm en lavasblad.

Basmati

Basmati rijst groeit in India aan de voet van de Himalaya. Dit gebied heeft unieke klimatologische- en bodemomstandigheden en wordt bevloeid door zuiver smeltwater. Samen met de vaak aanwezige mist zorgen deze omstandigheden voor de smaak van basmati rijst. Het woord basmati betekent geurige grond.

Basmati rijst is lang en slank van vorm, tijdens het koken zet de korrel uit in de lengte en niet in de breedte.

Basmati rijst wordt ook wel elders verbouwd, maar dan heeft het niet dezelfde specifieke geur en smaak.

Filmpje: zilvervliesrijst koken


Recepten:

Recepten met rijstvlokken:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl