Quinoa

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, quinoaQuinoa (spreek uit kienwaa) was al in de tijd van de Inca’s een belangrijke voedselbron in Zuid-Amerika. 

Quinoa wordt voornamelijk geteeld om de zaden. De zaden kunnen worden bereid en gegeten als andere granen (rijst, gierst, haver, gerst / gort, boekweit etc.). Het is zowel in de vorm van hele graankorrel, maar ook als vlokken en meel te koop. 

2013 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Jaar van de Quinoa. 

Quinoa is een plant die weinig water nodig heeft, de plant produceert zijn eigen afweermiddel tegen insecten, waardoor weinig pesticiden nodig zijn. In Europa en de Verenigde Staten groeit de interesse in quinoa. 

Voedingswaarde

Quinoa bevat veel aminozuren, eiwitten en mineralen, en is glutenvrij. Wat betreft eiwitsamenstelling lijkt quinoa sterk op melk. Alle essentiële aminozuren zijn aanwezig, in een voor mensen bijna perfecte balans. Quinoa is rijk aan vitamines B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium. Het calciumgehalte daarentegen is relatief laag. De samenstelling is ongeveer 15% eiwit, 6% vet, 60% koolhydraten, 3% vezel en 12% water. 

Quinoa in de keuken

Quinoa kan in de maaltijd op eenzelfde manier worden gebruikt als rijst. Ook kan quinoameel verwerkt worden in brood en gebak. Omdat de toepassingsmogelijkheden vergelijkbaar zijn met die van granen, maar quinoa geen gluten bevat, wordt het als basis van glutenvrije producten gebruikt. 

Saponine

De quinoazaden zijn bedekt met een laagje saponine,wat een bittere smaak kan geven en niet goed verdragen wordt door de darmen. Meestal is dit door de producent verwijderd maar het kan geen kwaad de zaden goed af te spoelen voor gebruik. 
Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, quinoaburgers

Kleuren

Quinoa is in Nederland te koop in verschillende kleuren, wit/geel is de meest gangbare, maar je ziet steeds vaker ook de rode en zwarte variant.

Bij de maaltijd

Wanneer je quinoa als rijst bij de maaltijd bereid moet gerekend worden op ongeveer 75 gram quinoa per persoon en circa 12-15 minuten kooktijd. 


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl