Weblog Voedwel
Informatie over natuurvoeding: natuurvoedingskeuken, graan, peulvruchten, noten, zaden, fruit, groenten, zeewier, zuivel, zoetmiddelen, kruiden. En informatie over de activiteiten van Voedwel: kookworkshops, voedingsadvies, voorlichting.

Waar komt jouw eten vandaan?
Een regio kan zo groot zijn als heel Nederland, of als Noord-Europa, maar ook zo klein als een provincie of streek.Lees verder →

Verse groentebouillon
De basiskruiden voor groentebouillon zijn tijm (takje), laurierblaadje, gedroogd cayennepepertje of wat peperkorrels, een kruidnagel en een mespuntje lavaswortel.Lees verder →

Minder vlees eten, hoe dan?
De boodschap is duidelijk, we moeten vaker andere keuzes maken, dat is beter voor de aarde, planten, dieren en mensen. Vaker vegetarisch eten bijvoorbeeld, maar hoe doe je dat?Lees verder →

Sesamzaad
Sesamzaad is geel, rood of zwart en we kennen het vooral als broodversiering. Minder bekend zijn sesamolie, tahin of gomasio. Sesamzaad heeft een uitzonderlijk hoog Calciumgehalte.Lees verder →

Vastentijd
Vasten is eigenlijk afzien, ergens bewust van afzien.Lees verder →

Tsukemono
Recepten en informatie over snelle groentenfermentaties uit Japan van niemand minder dan Peter van Berckel.Lees verder →

Zoet
Suiker is een genotsmiddel. En genot betekent genieten. Als je suiker gebruikt of iets zoets neemt, vergeet dan in ieder geval niet te genieten van het lekkers.Lees verder →

Nog meer water?
Graan heeft water en tijd nodig om volledig te kunnen ontsluiten, meer dan je denkt!Lees verder →

Nog nooit van gehoord!
Voor de rest van je leven anders naar groenten en kruiden leren kijken in anderhalf uur!Lees verder →

Havermout is toch gezond?
Maar is het ook gezond voor jou? Anders gezegd: past dit graan ook bij jou en jouw leefomstandigheid? Wat doet het voor jouw gezondheid?Lees verder →

Voedingsstoffen of proces?
Gezonde voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen.Lees verder →

Gries en grutten
Griesmeel is een woord dat aangeeft hoe het graan gemalen en gezeefd is. Grutten is gebroken graan. Griesmeel of grutten kunnen van verschillende granen gemaakt worden.Lees verder →

spliterwten
In tegenstelling tot wat veel verpakkingen beweren: je kunt spliterwten beter eerst weken voor het koken!Lees verder →

Plantdelen
Groenten zijn in te delen aan de hand van deze plantdelen. Alle groenten bevatten waardevolle voedingsstoffen, maar door de aard en functie van het deel van de plant hebben ze een ander effect op ons lichaam en geest.Lees verder →

Graanslijm
Het geheim van graan gooi je meestal weg en dat is jammer, vooral voor je darmen.Lees verder →

Dille
Het fijne blad wordt veel gebruikt in de keuken, de zaden worden onder andere gebruikt bij de inmaak van augurken en uien. De smaak van dille is fris, pittig en een tikkeltje zoet. De smaak van dillezaad doet ook een beetje denken aan kummel of anijsLees verder →

Barstensvol leven
Eindelijk weer eens een zinnig boek over voeding.Lees verder →

Ghee
Ghee is heel geschikt voor alles wat je bruin wilt bakken: vlees, vis, vegaburgers, pannenkoeken etc.Lees verder →

Paddenstoelen
Paddenstoelen zijn geen goede vleesvervanger, ze bevatten weliswaar eiwitten, maar niet genoeg B-vitamines en ijzer.Lees verder →

Vijgen (vers)
Rijpe vijgen zijn erg zoet en zacht, soms is zelfs de oogst in Nederland overvloedig.Lees verder →